Telepítési útmutató

A Mobilane Zöldfal telepítése egyszerű, csak néhány előírást kell betartanunk ahhoz, hogy ez a látványos sövénykerítés kertünk éke lehessen.

Az előkészületekről


Az első teendője, hogy lemérje a leendő kerítés teljes hosszát. A Mobilane Zöldfal sztenderd panelekből áll, amelyek 120 cm szélesek és 180 cm magasak. A panelek mérete természetesen alakítható, a fémrács hálószerkezetéből adódóan 10 cm-es egységekkel rövidíthetőek, ehhez pedig mindössze egy fémfűrészre van szükség.

Így például, ha egy 7,5 méter hosszú kerítést szeretne, akkor öt darab teljes méretű zöldfalra lesz szüksége, és egy olyanra, amelyet 80 cm szélesre fűrészelt.

Hogyan zajlik a telepítés?


1. Helyezze a kerítésoszlopokat egymástól 130 cm távolságra (középponttól-középpontig). Ha van rá lehetősége, helyezze beton alapba, hiszen a kerítés így lesz igazán stabil.

2. Ásson az oszlopok közé 30 cm széles és 30 cm mély ültetőárkot!

3. Lazítsa meg a talajt a gödör alján, és ha száraznak találja, bátran öntözze meg! Erre azért lehet szükség, mert telepítés után nehezebb növelni a száraz altalaj nedvességtartalmát.

4. Szórjon általános felhasználású termőföldet az ültetőgödör aljára, kb. 10 litert egy méter hosszúságban.

5. Ültesse a Zöldfalakat az ültetőgödrökbe úgy, hogy az ültetőkosár teteje épphogy a felszín alatt helyezkedjen el! A kosarat bélelő szövet biológiailag lebomló anyag, így arra nem kell külön figyelmet fordítania.

6. Rögzítse a falakat az oszlopokhoz, és ügyeljen rá, hogy egy inda se szoruljon be.

7. Az ültetőárkok körül ekkor még marad üres hely, ezt általános felhasználású termőfölddel töltse meg. Finoman tömörítse, hogy az ültetőkosár mindenütt érintkezzen a talajjal!

8. Utolsó lépésként közvetlenül az ültetés után jól öntözze be, így a megmaradó légüregek is eltűnnek.

pdf Mobilane Zöldfal telepítési útmutató

Néhány jótanács

  • Ha tavasszal vagy nyáron ültet, érdemes lassú lebomlású műtrágyával segíteni a növényfal növekedését; ha az őszi időszakban, akkor gyors lebomlásúval.
  • A növények nem csak a föld felszíne alatt nőnek, hanem alatta is, így fontos, hogy a gyökereket semmi ne akadályozza a növekedésben (pl. betontömbök, áthatolhatatlan altalaj).
  • Bizonyos helyeken, például építkezések közvetlen környezetében, szükség lehet a talaj minőségének javítására, hogy a növényfal szépen fejlődhessen.
  • Ha a zöldfalat “betonkörnyezetbe” telepíti (például egy beton alapú terasz köré), néhány dologra érdemes lehet odafigyelnie:
  • Ha a zöldfalak olyan alacsony ponton vannak, ahová az esővíz odafolyik, túlságosan nedvesen tartva a talajt, érdemes egy elvezető csatornát építenünk.
  • Ellenkező esetben, ha a zöldkerítés a legmagasabb ponton helyezkedik el, extra öntözésről kell gondoskodnunk.
  • Ha azt szeretnénk, hogy zöldkerítésünk vízellátása optimális legyen, fontoljuk meg egy csepegtetőcsöves öntözőrendszer kiépítését!

Méretezés