Élettani hatások

Napjaink zsúfolt, rohanó nagyvárosaiban különösen nagy szükségünk van azokra a pozitív környezeti, élettani és hangulati hatásokra, amelyeket a növényeknek köszönhetünk. A Mobilane rendszerei a zöldellő természetet hozzák el mindennapjainkba, azok vitathatatlanul előnyös hatásaival.

Oxigéntermelés


A levegőszennyezés – főként a nagyvárosokban – egyre jelentősebb, a szükséges oxigén és a kibocsátott szén-dioxid mennyisége egyáltalán nincs egyensúlyban. A súlyos problémát a növények enyhíteni tudják, hiszen a fotoszintézis során szén-dioxidot alakítanak át oxigénné. Egy Mobilane Zöldfal napi 45 liter oxigént termel, jelentősen javítva ezzel környezete oxigénellátását.

Klíma javítása, napsugárzással szembeni védelem


Nyáron a házak homlokzatának hőmérséklete jóval 40-45 °C fölé is emelkedhet a déli órákban, ez az óriási hőterhelés a növények telepítésével csökkenthető.

Kedvező élettani hatások

A kiterjedt növényzet egyrészt árnyékol, másrészt elnyeli és a fotoszintézishez felhasználja illetve visszaveri a napsugárzás nagy részét, a párologtatás során pedig hőt von el a környezetből,így biztosítva egy kellemesebb mikroklímát a környezetünkben.

Szél- és esővédelem


A szél akár 50%-os hőveszteséget is okozhat egy családi ház esetén, a zárt, egyenletes növényzet azonban csökkenti a szél hűtő hatását. A szél mellett a csapóeső ellen is véd, megakadályozva ezzel a vakolat kimosódását, a falszerkezet felületének “elhasználódását”.

Por megkötése


A nagyvárosi levegőben elképesztő mennyiségű por kavarog, amely számos betegséget, allergiát okozhat. A levélfelületek elnyelik a gáz halmazállapotú káros anyagokat, a porrészecskék pedig megtapadnak rajta, így a növények hatékonyan csökkentik a levegő károsanyag-tartalmát.


Zajcsökkentés


Zajcsökkentés


A zaj hatására fokozatosan súlyosbodó tünetek alakulhatnak ki: csökkenő koncentrációs képesség, fáradtság, szapora pulzusszám, magas vérnyomás.

Az erős városi zajhatások csökkentésében segít a levélzet zajvisszaverő, -elnyelő és elfedő tulajdonsága. A növényfal egyfelől elnyeli a környezet zajait, másfelől a szél miatti állandó levélmozgás egyenletes, nyugtató hangjával elnyomja azt.

Jobb közérzet


Abban, hogy egy életteret kellemesnek érezzük, fontos szerepe van a növényeknek. Az ablakokban, teraszokon helyezett virágok is sokat segíthetnek a jobb közérzet kialakításában, de nagyobb, összefüggő növényfelületek esetén még nagyobb hangulatjavító hatással számolhatunk. Elég csak arra gondolnunk, hogy a növények időről időre megújulnak, más a színük, más az illatuk, ez a kellemes változatosság a kedvünkre is jobb hatással lesz.


Jobb közérzet


Épületek hőszigetelése


Az épületek homlokzatát elfedő növényfal nyáron hűt, télen pedig szigetel. Ennek oka, hogy nyáron a levelek a nap felé nyújtóznak, megemelkednek, így hűtik a házba áramló levegőt. Télen a levelek leereszkednek, összetapadnak, az épület előtt egy nyugvó, szigetelő légtér alakul ki, így az épületből kiáramló energiamennyiség csökken.

A Mobilane® zöld rendszerek

 • csökkentik a stresszterhelést
 • jobb közérzetet, hangulatot biztosítanak
 • barátságos életteret teremtenek
 • jelentősen csökkentik a hőterhelést,
 • a párologtatás során hőt vonnak el a környezetből,
 • javítják a klímát,
 • páradúsabb, frissebb levegőjű környezetet teremtenek,
 • lombfelületük elnyeli a napsugárzás 70%-át,
 • a növények levelei megkötik a szálló port, csökkentik annak koncentrációját,
 • a levelek visszaverik a zajt, zajcsökkentő hatásúak
 • szélárnyékot jelentenek, mérséklik a káros légmozgást.